Grönt te kosttillskott är ofta tippad som ett naturligt botemedel mot ett antal hälsoproblem. Kosttillskott innehåller grönt te-extrakt, ett ämne som visat sig vara rika på antioxidanter.

Dessa antioxidanter inkludera 3-Epigallocatechingallat (EGCG), som anses vara den aktiva beståndsdelen i grönt te-extrakt. Många grönt te kosttillskott innehåller också Theanin, en aminosyra trodde att producera en lugnande effekt.

Användningsområden för grönt te kosttillskott

Grönt te kosttillskott är påstods att erbjuda ett antal hälsofördelar, bland annat:

  • viktminskning
  • förebyggande av cancer
  • cancerbehandling
  • förebyggande av hjärt-kärlsjukdom
  • sänkning av blodtrycket

Grönt te vs grönt te kosttillskott

Finns i kapseln och flytande form, grönt te kosttillskott marknadsförs ofta som ett sätt att öka din antioxidant intag utan att behöva dricka flera koppar grönt te dagligen. Dock har de flesta vetenskapliga studier hittills fokuserat på hälsoeffekterna av konsumerar grönt te som dryck (i stället för i tillägg form).

Klicka här för att köpa Koutea från officiella hemsida

Fördelarna med grönt te kosttillskott

Även om forskningen på grönt te kosttillskott är begränsad, tyder studier på att grönt te tillskott kan erbjuda följande hälsofördelar:

1) Prostatacancer försvar

I en 2009 studie av 26 män diagnosen prostatacancer, hade de som tog fyra kapslar av extrakt av grönt te dagligen en signifikant minskning av vissa markörer som signalerar prostatacancer. Varje fyra-kapsel dos levereras ca 12 koppar bryggt grönt te; motsvarar behandlingsperioden varierade från 12 dagar till 73 dagar, med en median tid på 34,5 dagar.

2) Förkylning och influensa förebyggande

Grönt te kosttillskott kan hjälpa avvärja förkylning och influensa, enligt en studie som publicerades 2007. För tre månader tog en grupp av friska vuxna antingen en egen formel av extrakt av grönt te eller en placebo kapsel två gånger dagligen. Vid studiens slut, hade de med grönt te kompletterar upplevt färre förkylning och influensa symtom och färre dagar sjukdom jämfört med dem med placebo.

3) Kolesterolsänkande

En studie publicerad i 2003 tyder på att, när det paras ihop med en låg mättat fett diet, användningen av grönt te tillskott kan hjälpa hålla kolesterol i schack. I studien ingick 240 vuxna, alla var milt till måttligt förhöjda kolesterolvärden vid studiens start. Studiens resultat visade att de som tog grönt te extrakt i kapselform för 12 veckor hade en större minskning av LDL ( dålig ) kolesterol än deltagare som tog en placebo kapsel lika lång tid.

Klicka här för att köpa Koutea från officiella hemsida

Är grönt te tillskott säkert?

I dag är lite känt om biverkningar och säkerhetsfrågor som förknippas med användningen av gröna tillskott. Eftersom många kosttillskott grönt te innehåller koffein, är det viktigt att ta försiktighet om du är bekymrad över koffein-relaterade biverkningar (t.ex. ångest, ökad hjärtfrekvens och blodtryck och försämring av magsår symtom).

Det är också viktigt att notera att fria radikaler asätare (antioxidanter) är ovälkomna under kemoterapi behandling, som de — i teorin — kan minska aktiviteten av droger.

Hur du använder grönt te kosttillskott

Grönt te-extrakt per kapsel varierar från tillägg till tillägg. Det finns dock inga etablerade rekommenderad dos för grönt te-extrakt. Om du överväger användningen av grönt te tillskott, kan prata med din läkare om vilken dos vara lämpligt för dig.

Klicka här för att köpa Koutea från officiella hemsida