Vad är Krillolja?

Krill är räkor-liknande kräftdjur som är ungefär 1 till 6 centimeter lång. De lever är havet, där de livnär sig främst på växtplankton. De är nära botten av näringskedjan och äts av valar, sälar, pingviner, bläckfisk och fisk.

Yrkesfiske av krill förekommer främst i Antarktiska oceanen och norra Stilla havet längs kusterna i Kanada och Japan. Krill som fångas används för vattenbruk och akvarium feeds, sport fiske bete eller de äts som mat. I Japan kallas krill som fångas för mat okiami.

Krillolja, oljan som har finns naturligt i krill, extraheras och säljs som ett näringstillskott. Det säljs i vissa hälsokostaffärer och på nätet i kapselform.

Krillolja innehåller omega-3 fettsyror, som är den främsta orsaken som det blir populär som ett näringstillskott.

En annan anledning krilloljan blivit populär är eftersom den innehåller en antioxidant som kallas astaxanthin. Algerna som krill äter producerar den ljusa röda pigmentet astaxanthin som ger krill och andra kräftdjur som hummer och räkor rödaktig-rosa färg.

Antioxidanter skyddar våra celler i kroppen från skador av fria radikaler, instabila ämnen som är tänkt att bidra till vissa kroniska sjukdomar. Till skillnad från många andra antioxidanter korsar astaxanthin den blood – brain barriären, där kunde det teoretiskt skydda ögat, hjärnan och centrala nervsystemet från fria radikaler.

Den senaste populariteten av krill olja kosttillskott har väckt farhågor att det kan hota befolkningen i dess rovdjur, inklusive pingviner, sälar och valar.

Klicka här för att köpa Krillolja från officiella hemsida

Varför använder folk Krillolja

Människor använder Krillolja av samma skäl som de använder fiskolja, linfröolja eller andra omega-3 fettsyror. Till skillnad från fiskolja orsakar Krillolja inte fiskliknande burps eller en eftersmak, en vanlig biverkning av fiskolja. Dessutom innehåller krilloljan högre mängder av astaxanthin än fiskolja. Här är några särskilda villkor som det används.

1) Högt kolesterol

Krillolja är studeras som ett naturligt botemedel mot högt kolesterol. I en studie gavs 120 personer Krillolja, fiskolja eller placebo. Krillolja minskar LDL (vanligen kallad dålig ) kolesterol med 34% och ökade HDL ( bra ) kolesterol med 43,5% jämfört med placebo. I jämförelse, fiskolja minskar LDL-kolesterol med 4,6% och HDL-kolesterol ökade med 4,2%. Krill också sänkte triglycerider.

2) Premenstruellt syndrom

Preliminär forskning tyder Krillolja kan bidra till att minska symptom på premenstruella syndrom (PMS), men mer forskning behövs.

3) Artrit

En studie i Journal of American College of Nutrition undersökt Krillolja (300 mg dagligen) jämfört med placebo och fann att Krillolja var effektiva på att minska artrit symptom och inflammation.

Klicka här för att köpa Krillolja från officiella hemsida

Biverkningar av Krillolja

Personer med allergi mot skaldjur bör inte använda Krillolja. Personer med blödningsrubbningar bör inte använda Krillolja om inte under överinseende av en kvalificerad vårdpersonal.

Biverkningar av Krillolja kan omfatta lös avföring, diarré eller matsmältningsbesvär.

Möjliga läkemedelsinteraktioner

Personer som tar blodförtunnande antikoagulans eller trombocythämmande läkemedel, såsom acetylsalicylsyra, warfarin (Waran), heparin, clopidogrel (Plavix), bör icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom ibuprofen (Motrin, Alvedon), naproxen (Naprosyn, Aleve) endast använda Krillolja under en läkares övervakning.

Krillolja bör också användas med försiktighet av personer med örter och kosttillskott som tros kunna öka risken för blödning, ginkgo biloba och vitlök.

Klicka här för att köpa Krillolja från officiella hemsida